Artikels

Op deze pagina's heb ik alle artikels verzameld die ik tot nu toe geschreven heb. Vragen en suggesties zijn altijd welkom.

Na meer dan 40 jaar waarin ik met honden van verschillende rassen heb samengeleefd, heb ik heel wat ervaring verzameld uit het observeren van het gedrag van mijn eigen honden en het bestuderen van het gedrag van allerlei honden en de ervaringen van andere hondenliefhebbers.

Nog steeds, na meer dan 40 jaar, leer ik dagelijks bij! Ik deel mijn ervaringen en observaties om hondenbezitters -liefhebbers op een eenvoudige manier het contact met de trouwe viervoeter te laten verbeteren.

Rita 


Hoe zet je een spoor uit?

Als je met de hond speurles volgt wil je toch ook wel trainen. Met de lessen alleen maak je niet zo snel vooruitgang en het kost toch wel wat om op regelmatige basis lessen te volgen. Niet iedereen heeft een pak geld over om wekelijks één of meerdere lessen te volgen.

Lees meer »

Teken en vlooien

Het lijkt alsof er ieder jaar meer en meer teken bijkomen. Als hondeneigenaar kan men de hond niet genoeg beschermen tegen deze parasieten. Wij vonden een goede en goedkope bescherming in appelazijn. Onze Prins is wel een kortharig hondje. Teken zijn dus makkelijk te detecteren.

Lees meer »

De kleine dobermann?

Het is altijd een beetje moeilijk om een algemeen beeld te schetsen van een hondenras. In dit artikel probeer ik mijn ervaring te delen over het ontzettend leuke hondje, een dwergpinscher, die luistert naar de naam Quicksilver Prins van ’t Duinezicht.

Lees meer »

Techniek training in de praktijk

Techniektraining vraagt heel wat inzet van de hond, de geleider en de spoorloper. Het komt niet vanzelf naar je toe! Afspraken maken, een spoor uitzetten en dan ook nog uitwerken samen met de speurneus vraagt behoorlijk wat inzicht en doorzettingsvermogen.

Lees meer »

Hond aan de leiband!!!

We zijn net terug van een korte wandeling. Onderweg kwamen we vier mensen met één hondje tegen. Een véél te dikke Jack Russel die los liep en met grote speed grommend en blaffend op ons afliep.

Lees meer »

Welke plaats geef jij je hond?

Een hond doet niet aan politiek. Hij moet je of hij moet je niet. Zo eenvoudig is het. Dit is te wijten aan dat wat hij aanvoelt bij jou. Als mens kan men nog zo zijn best doen om er goed voor te komen. Als dat wat je naar voor brengt niet klopt met wat je in gevoel en in je hart hebt zal de hond je wantrouwen.

Lees meer »

Energie

De voor de mens bekende wereld bestaat uit één groot energieveld dat in meerdere resonanties verdeeld is. Deze verschillende resonanties (trillingen) hebben allen invloed op elkaar. Men hoeft geen wetenschapper te zijn om dit waar te nemen en te begrijpen. Een klein voorbeeldje: je denkt aan iemand en plots gaat de telefoon. Is dat toch wel de persoon aan wie je net dacht. Men kan dan denken aan een paranormale gave of iets dergelijks maar het is veel eenvoudiger. Gedachten zijn ook trillingen die men naar elkaar uitzend. Door aan een persoon te denken stuurt men een trilling uit die, die persoon mogelijk kan opvangen.

Lees meer »

Praten met je hond

Honden hebben een communicatiesysteem dat vrij eenvoudig is. Het is enkel gericht op overleven. Verdediging, voedsel en voortplanting dus. Er is een hiërarchisch systeem om de noden van de roedel op te vullen. Honden maken vooral gebruik van lichaamstaal om met elkaar te communiceren. Taal kennen ze niet. Alleen wat grommen, blaffen, piepen en huilen. De geuren die ze verspreiden horen ook bij dit communicatiesysteem. Dit is voor hen voldoende om zichzelf en de roedel in stand te houden.

Lees meer »

Belonen

Als men een hond tot gewenst gedrag wilt brengen kan men niet buiten belonen. Belonen zoals de mens het doet is iets dat de hond niet kent uit zichzelf. Hij begrijpt het ook niet. Hij kan wel de link leggen tussen zijn gedrag en de beloning.

Lees meer »

Negeren

Tegenwoordig vindt men het fijn om mensenpsychologie toe te passen op dieren. Zo zou negeren hét middel zijn om je hond tot gewenst gedrag te brengen.

Lees meer »

Maak jouw eigen website met JouwWeb